Itsensä kunnioittaminen - omat rajat

08.06.2023 18.00
itsetunto, omat arvot, kunnioitus

Itsensä kunnioittaminen on asia, jonka kanssa taistelen itse enemmän kuin usein. Mietinkin, että jos kirjoitan aiheesta blogin, saattaisin myös itse ottaa käyttöön niitä työkaluja, joista puhutaan. Suurimpana asiana on ne omat rajat. Annan liian helpolla ihmisten vain kävellä mun päältä tai sanella tekemisiä, ja se sotkee ja aiheuttaa vihan tunteita itsessäni joko välittömästi tai jälkikäteen.

Omien rajojen asettaminen on pitkä prosessi, joka on ainakin itselläni semmosta jojoilua edes takaisin. Aina lupaan itselleni asettaa rajoja, ja huomaan taas poikkeavani niistä. Tuntuu siltä, että vaikka ne omat rajat on itselle selkeät, ja koittaa muille niitä sanomaan, saa aikaiseksi ennemmin huutamista kuin myötätuntoa asiaan.

Aseta omat rajat

Omien rajojen asettaminen on tärkeää jo siksi, että ne auttaa suojelemaan sinua liialta stressiltä, hyväksikäytöltä ja ylikuormitukselta. Sen lisäksi on helppo lytätä omaa arvoaan, jos rajoja ei aseta tai jos niitä ei kunnioita.

Oletko tavoitettavissa aina, yötä päivää ja viikonpäivästä riippuen. Tai hyppäätkö heti, kun joku sinulle niin sanoo. Nämä ovat selkeästi ne omat kipukohdat. Olen yrittänyt monella eri tavalla kertoa, mitä kautta en halua esimerkiksi asiakkailta yhteydenottoja, jotta voisin olla välillä pois koneelta tai pois töistä. Olen koittanut sulkea puhelimeni sellaisina ajankohtina, kun en halua olla tavoitettavissa.

Saako sinulle sanoa pahasti, ja miten reagoit niihin. Tämä on myös toinen. Haluan selkä suorana itse olla ylpeä siitä, mitä teen ja mitä haluan tehdä. Silti tuntii, että ihmiset eivät arvosta taitoja tai osaamista. Toki, kenenkään muun mielipiteellä ei pitäisi olla mitään merkitystä sinulle. Kuitenkin, uskomattoman paljon annan painoarvoa muiden mielipiteille sekä käsitykselle siitä, kuka minä olen.

Olen huomannut, että omien rajojen asettamisen kanssa kommunikointi muille on avainasemassa. Osaa ei voisi vähempää kiinnostaa, jos haluat olla tavoittamattomissa. Koska aika usein se oma napa on kuitenkin tärkeämpi kuin kenenkään muun ajatusmaailmat. Ihmiset eivät ota tosissaan, jos sanot, että kuormitus on kovaa. Tai pahimmassa tapauksessa kumotaan omat sanomisensa seuraavassa lauseessa: "Ethän kuormita itseäsi liikaa. Tämä pitää saada valmiiksi huomiseen mennessä.". Ei ole yksi eikä edes kaksi kertaa, kun olen kuullut tämän tyyppisen lausahduksen asiakkaalta.

Muista omat arvot

Olet kuitenkin itsellesi se tärkein voimavara. Ja vaikka elämässä tarvitset muita ihmisiä asioihin, pitää muistaa, että loppujen lopuksi vastaat itse kaikesta siitä, mitä teet ja koet. Ketään muu ei ole vastuussa sun hyvinvoinnista tai sun elämänasenteesta. Jotta voit arvostaa itseäsi, pitää sinun pystyä toimimaan omien arvojesi mukaisesti.

Joskus pitää tehdä myös inhottavia ratkaisuja, jotta voit kunnioittaa omia arvojasi. Henkilökohtaisesti olen irtisanonut asiakkuuden sekä vaihtanut työpaikkaa, jos en voi toimia omien arvojeni mukaisesti. Enkä kadu kyllä pätkääkään näitä asioita ja ihan varmasti tekisin saman myös uudestaan.

Hyväksy itsesi

Taas todella vaikea ja pitkä prosessi on itsensä hyväksyminen. Ja vielä se, että hyväksyy itsensä juuri sellainen kuin on. Myötätunto itseään kohtaan on asia, joka monelta unohtuu helpolla. Saan itseni kiinni hyvin usein moittimassa osaamistani tai vähättelemässä taitojani. Mutta olen ottanut tavakseni tällaisen tilanteen kanssa kääntää sen moittimisen positiiviseksi. Me teemme parhaamme, sillä hetkellä käytössä olevilla tiedoilla ja taidoilla. Sitä on vaikea kiistää!

Tiedän, että osaan paljon. Tiedostan myös, etten todellakaan ole huono siinä, mitä teen. On kyse sitten päivätöistä koodarina, ryhmäliikunnanohjaajana tai energiatyöntekijänä. Kuitenkin mietin aina, olenko tarpeeksi. Olenko tarpeeksi hyvä, joustava, mahtava, upea. Ja minkä ihmeen takia?! Ehkä haluan, että muut hyväksyvät minut. Ehkä ensimmäinen askel olisi kuitenkin hyväksyä itseni. Ja juuri tällaisena kuin olen.

Ehkä näiden asioiden myötä muistan taas vähän paremmin olla itselleni armollinen ja jättää muiden ajatukset omaan arvoonsa.

No entä miten tämä liittyy kortteihin?

Kortit ovat olleet lähes alusta lähtien itselle todella tärkeä tapa peilata omia tunteita, tuntemuksia sekä ajatusmalleja. Ne nostaa pintaan mahdollisia haasteita jo tehdyissä päätöksissä ja pistää miettimään tulevia elämän solmukohtia aika kivalla tavalla.

Suuren arkanan läpi kulkee itsensä opiskelun polku, joka on tuonut jo paljon tähän mennessä. Hassu kyllä, jonkun toisen sanomana tietyt asiat eivät kuulosta niin vakuuttavilta, mutta kun kortit kertovat saman asian, niitä jopa kuuntelee eri tavalla.

Kortit eivät missään nimessä sanele sitä tietä, mitä pitäisi kulkea. Mutta ne antavat kivasti opasteita niihin nähtävyyksiin, mitä sillä matkalla tulisi käydä katsomassa ja kokemassa.